Vanaf 15 maart met afvalpas naar de milieustraat

11 maart 2021

In november ontving iedereen een afvalpas thuis, voor het openen van de slagboom bij de milieustraat. Heeft u al een afvalpas die u gebruikt voor de (ondergrondse) afvalcontainer, dan is die ook voor toegang tot de milieustraat en ontving u geen nieuwe pas. Door technische storingen was de slagboom nog niet in gebruik. Vanaf 15 maart is de slagboom in werking. Gaat u naar de milieustraat, neem dan de pas mee. Vragen? Stel ze via afval@purmerend.nl.

 

------

1 maart 2021

Op dit moment zijn er vaak lange wachttijden bij de Milieustraat. Dit heeft te maken met verschillende omstandigheden:

  • er mogen i.v.m. de maatregelen minder bezoekers tegelijk op het dek van de milieustraat aanwezig zijn
  • het mooie weer en het feit dat veel inwoners nog steeds veel thuis zijn speelt ook een rol. Er wordt veel – nog meer dan anders - in de tuin gewerkt, verbouwd en opgeruimd.

De milieustraat is ononderbroken van 07.30 tot 15.15 uur open (behalve op maandag, dan starten we om 09.00 uur).

De milieustraat sluit om 15.15 uur, daarna wordt er gewerkt aan het opruimen en klaar maken van de milieustraat voor de volgende dag. De volle containers worden afgevoerd naar de verwerkers. Dit moet voor 17.00 uur, want onze verwerkers zijn niet langer open en zijn ook op zaterdag gesloten. Dus deze tijd is hard nodig om ervoor te kunnen zorgen dat de milieustraat de volgende dag weer beschikbaar is. Deze werkzaamheden kunnen niet of nauwelijks uitgevoerd worden als de milieustraat nog open is en er bezoekers aanwezig zijn.

Geen verlenging openingstijden

Het is niet fijn dat de wachttijd zo lang is. Helaas biedt de situatie op dit moment geen ruimte voor verlenging van de openingstijden, omdat de grote hoeveelheid afval die gebracht wordt niet kan worden verwerkt.

Niet onnodig in de rij staan

Vorig jaar is er bij grote drukte steeds een auto ingezet waarmee werd aangegeven wat het einde van de rij van die dag was, dus tot waar de rij nog wel de milieustraat op kan. Dit gaan we weer verzorgen. Dan wordt in elk geval voorkomen dat men onnodig in de rij blijft staan.

-------

[Update 15 december 2020]

Het aantal bezoekers dat tegelijk op de milieustraat mag zijn is beperkt. Daarnaast moeten bezoekers voldoende afstand houden van medewerkers en andere bezoekers.

In geval van grote drukte wordt het verkeer bij de toegang van de milieustraat geregeld door verkeersregelaars en is inrijden vanuit de richting N244 niet mogelijk. Volgt u dan de borden “Milieustraat”.

Bekijk de openingstijden

 [Update 10 december 2020] Er zijn momenteel technische problemen met het nieuwe toegangssysteem op de Milieustraat. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing.

De periode waarin de Milieustraat ook nog op vertoon van een ID toegankelijk is, is verlengd tot 15 januari 2021. Wij gaan ervan uit dat in januari alle techniek het doet en iedereen voorzien is van een afvalpas. Wanneer u vragen heeft over het toegangssysteem, dan kunt u deze stellen via afval@purmerend.nl.

-----

Rond 13 november 2020 valt er een nieuw pasje op uw deurmat. Deze afvalpas is voor de milieustraat. Hiermee opent u vanaf half november de slagboom die daar staat. De milieustraat van Purmerend is toegankelijk voor inwoners uit de gemeenten Purmerend, Beemster, Neck en Waterland. Ieder huishouden ontvangt daarom een afvalpas. Heeft u al een afvalpas die u gebruikt voor de (ondergrondse) afvalcontainer, dan is die ook voor toegang tot de milieustraat en ontvangt u geen nieuwe pas.

Op dit moment merken we dat ook inwoners uit andere gemeentes en bedrijven hun afval brengen. Alleen de inwoners van Purmerend, Beemster, Neck en Waterland betalen hiervoor de afvalstoffenheffing. Dit betekent dat bij meer afval, de kosten voor onze inwoners hoger worden. Daarom is besloten de toegang tot de milieustraat alleen mogelijk te maken met een pasje. Alleen particulieren mogen hier hun grof afval brengen. Bedrijven mogen geen gebruik maken van de milieustraat, zij moeten zelf voor de afvoer van hun afval zorgen.

Veelgestelde vragen

Waarom een afvalpas?
De afvalpas werd al gebruikt als toegangspas voor de ondergrondse containers. Om misbruik van de milieustraat te voorkomen, gebruiken we deze nu ook voor het toegangssysteem voor de milieustraat. Zo hebben alleen inwoners van Purmerend, Beemster, Neck en Waterland toegang.

Welke gegevens staan er op de afvalpas?
Een afvalpas bevat alleen een uniek registratienummer. In onze systemen is dit registratienummer gekoppeld aan het huisadres waarvoor deze afvalpas is.

Wat registreert een afvalpas?
Bij gebruik wordt geregistreerd dat uw afvalpas op dat tijdstip gebruikt is om een ondergrondse container te openen of om de slagboom van de milieustraat te openen.

Ik ben mijn afvalpas kwijt, hoe krijg ik een nieuwe?
U kunt een nieuwe afvalpas aanvragen via ons Klantcontactcentrum via (0299) 452 452. Hier zijn kosten aan verbonden.

Mijn afvalpas werkt niet, wat nu?
Neemt u contact op met ons Klantcontactcentrum, dan zoeken wij uit wat er aan de hand is.

Ik heb geen afvalpas ontvangen, wat nu?
Heeft u al een pas waarmee u een ondergrondse afvalcontainer bedient? Dan is die ook voor toegang tot de milieustraat. Heeft u die niet, stuur dan een e-mail naar afval@purmerend.nl, vermeld daarin uw naam en adres en wij zoeken uit wat er mis is gegaan.

Ik ben verhuisd en heb geen afvalpas in mijn huis aangetroffen
U kunt via ons Klantcontactcentrum, (0299) 452 452, een nieuwe afvalpas aanvragen. Als u een huur- of koopovereenkomst niet ouder dan 3 maanden kunt overleggen, zijn er geen kosten aan verbonden.

Als ik een nieuwe pas ontvang, wordt de oude dan geblokkeerd?
Op dat moment wordt inderdaad de oude pas geblokkeerd en is deze niet meer te gebruiken.

Ik ga verhuizen, wat doe ik met mijn afvalpas?
De afvalpas hoort bij de woning, dus als u gaat verhuizen dan laat u uw afvalpas achter in uw oude woning.

Kan ik een tweede afvalpas voor mijn adres aanvragen?
Nee dat kan niet. Per adres wordt één afvalpas verstrekt.

Wat als ik mijn afvalpas ben vergeten? Kan ik geen ID-bewijs laten zien?
De afvalpas is nodig om de slagboom van de milieustraat te openen. Er staat geen medewerker bij de slagboom. Zonder de pas kunt u dus niet naar binnen.